Frankrijk, Dordogne – Centraal Massief – Ardeche – Cevennes, 8 d.2018-10-11T14:12:23+00:00

Centraal Massief en Ardeche, 8 d.

 • 1 april – 31 oktober 2019
 • Centraal Frankrijk

Een zeer afwisselende fietsreis beginnend met de heuvels en het dal van de Dordogne en vervolgens naar het Massif Central met zijn vulkanen. Een zeer rustig fietsgebied eindigend met de Mont Aigual en de Col d’Uglas in de Cevennes. 

Algemene informatie

Deze fietsweek brengt je in totaal verschillende, zeer rustige delen van Midden- en Zuid-Frankrijk. Je begint rustig met het fraaie dal van de Dordogne maar de heuvels worden al snel langer en hoger. Vervolgens beklim je het Centraal Massief met de zware Pas de Peyrol. Via de (noordelijke) Ardèche, fiets je naar de omgeving van de Mont Lozère en de Gorges du Tarn. Het laatste gebergte is de fraaie Cevennes met de bekende Mont Aigoual en sluit je natuurlijk af met een tijdrit op de huiscol van Tim Krabbé, de Col d’Uglax.

Heb je afwijkende wensen? Liever een dag korter? Of juist langer of eindigen bij de Ventoux? Iets minder kilometers of hoogtemeters?  Bagagevervoer? Laat het weten en VeloTours probeert het voor je te regelen.

Programma

Dag 1 Souillac – Mauriac, 130 km en 2000 hoogtemeters

Souillac – Puybrun – Beaulieu sur Dordogne – St. Privas – Mauriac.

We starten door het fraaie rivierdal van de Dordogne en het gaat al snel op en af. Het eerste klimmetje is de Col de Reillac (250 m) na 20 km. Op km 5 volgt een flinke klim uit het dal van de Dordogne van 140 naar 500 meter. Het blijft op en af gaan door een fraai en zeer rustig landschap naar Mauriac.

Dag 2 Mauriac – Saint-Flour 110 km, 2100 hoogtemeters.

Mauriac – Col d’Aulac (1230 m) – Pas de Peyrol (1568 m) – Saint Flour.

Vanuit Mauriac beginnen we na zo’n 10 kilometer te klimmen naar de Col d’Aulac. Vervolgens de Pas de Peyrol waarvan de laatste 1700 meter gemiddeld 15% zijn! Vervolgens dalen we af door een fraai leeg landschap in de richting van Saint-Flour.

Dag 3 Saint-Flour – Les Estables,  126 km, 2400 hoogtemeters

Vanuit Saint-Flour rijden we over de hoogvlakte van het Centraal Massief verder richting Le Puy-en Velay. Diverse beklimmingen zonder naam (de gevaarlijkste meestal!). Na Le Puy zuidoostwaarts waar we overnachten bij het dorpje Les Estables met uitzicht op de Mont Mezenc (1753 m).

Dag 4 Les Estables – Mont Lozère, 125  km, 2400 hoogtemeters

Vandaag rijden we zuidwaarts door het hoge deel van de Ardeche langs de Gerbier de Jonc (1551 m) waar de rivier de Loire ontspringt.  De cols volgen elkaar in rap tempo op: de Plaine de Bauzon (1262 m) en de Col de la Chavade en Col du Pendu (1428 m) liggen in elkaars verlengde. De vijfde, de Col de Meyrand (1370 m) afgeblust met de Col du Chap del Bosc (1169 m). De slotklim is de Col de Finiels/Mont Lozere (1541 m).

Dag 5  Mont Lozère – Meyrueis,  107 km, 1400 hoogtemeters

Mont Lozère – Le Pont Montvert – Florac – Ispagnac – Montbrun  – Meyrueis.

We beginnen met een lange afdaling naar Le Pont de Montvert. Vervolgens stroomafwaarts door het dal van de Tarn tot Montbrun. Beklimming van de Causse Mejean (Montbrun) met in het begin flinke steile gedeelten. Vervolgens over de Causse Mejean (hoogvlakte) in een op en af landschap. We dalen af naar het prachtige dal van de Jonte en rijden stroomopwaarts naar Meyrueis.

Dag 6 Meyrueis – Anduze 114 km, 2100 hoogtemeters

Meyrueis – Col de la Serreyrede (1299 m) -Mont Aigoual (1567 m) – Col Salides (1014 m) – Col d’Uglas (531 m) – Anduze.


Vanuit Meyrueis zuidwaarts door het dal van de Bethuzon en vervolgens klimmen we richting de Col de la Serreyrede (1299 m), vervolgens de Mont Aigual (1567 m). Dan afdalen met vervolgens een korte klim naar de Col Salides (1014 m). Via fraaie, rustige wegen op en af naar St. Jean du Gard. Tot slot de tijdrit van Tim Krabbe, de Col d’Uglaz (531 m) alvorens we afdalen naar Anduze.

Prijs per persoon  €399,-

Inbegrepen:

 • Zeven overnachtingen in toeristenklasse/middenklasse hotels
 • Verblijf in een 2- en 3-persoonskamers (bij oneven aantal deelnemers)
 • Ontbijt
 • Uitgebreid routeboek
 • GPX-routes

Niet inbegrepen:

 • Vervoer van Nederland naar Frankrijk vv
 • Boekingskosten:  € 10,- per boeking
 • Reis- en of annuleringsverzekering

Vertrekmogelijkheden:

Iedere dag in de periode 1 april t/m 31 oktober

Voorwaarden:

 • Minimum deelname is 4 personen.
 • De Algemene Voorwaarden van VeloTours zijn van toepassing.

Als u zich in wilt schrijven voor een reis of evenement, vult u dan alstublieft het onderstaande formulier in. Alvast bedankt voor uw geduld.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Desbetreffende reis (verplicht)

Je verzoek